Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zó voorkom je extreme hitte in je woonkamer

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

In ons land hebben we vaker en vaker met hoge temperaturen te maken. Voorheen waren temperaturen van 35 graden ondenkbaar, maar nu komt dat meer dan eens voor in de zomer. Dat wij – als Nederlanders – hier niet gewend aan zijn, blijkt tijdens elke warme dag.

Iets waar we bijvoorbeeld last van hebben, is de extreme hitte in huis. Doordat onze huizen zo goed geïsoleerd zijn, blijft de hitte in het huis hangen. Pas als de buitentemperatuur flink daalt, daalt ook de binnentemperatuur flink. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om de extreme hitte in de woonkamer te voorkomen.

Hang goede screens op

Heb je op de benedenverdieping van je woning de nodige ramen? Via elk raam schijnt het zonlicht je woning in, waardoor de temperatuur in je woning (verder) stijgt. Dit voorkom je door goede screens bij de ramen op te hangen.

De screens werken volledig zonwerend. Je kunt dit eigenlijk zien als een soort van weerkaatsing. Het zonlicht komt tegen de screens aan, maar krijgt geen doorgang verleend van de screens. Hierdoor weerkaatst het zonlicht en blijft het in je woning lekker koel.

Belangrijk voordeel: deze screens zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Voor alle soorten ramen in je woning kun je dus geschikte screens vinden.

Kies voor een goede airco

De verkopen van airco’s zijn in de afgelopen jaren door het dak heen geschoten. Op zich logisch, aangezien de temperaturen in ons land steeds verder opgelopen zijn. Door ook een airco in je woning te plaatsen, creëer je binnenshuis altijd de gewenste temperatuur.

Een belangrijk kenmerk hierbij is de efficiëntie van een airco. Een airco is krachtig, verlaagt de temperatuur significant en is voor in elke ruimte geschikt. Wil je bijvoorbeeld in je slaapkamer een airco hebben? Kies dan voor een variant die zo stil mogelijk is. 

Houd hierbij overigens wel rekening met een flinke investering. Als je een goede en krachtige airco wenst te hebben, betaal je hier al snel duizenden euro’s voor. Daarnaast moet de airco ook nog geïnstalleerd worden; ook dit kost uiteraard geld.

Plaats hordeuren in de woonkamer

Veel mensen kiezen voor eenzelfde soort inrichting van hun huis. Dit betekent concreet dat zij de woonkamer direct aan hun tuin laten grenzen. Om tussen de tuin en de woonkamer een fijne verbinding te creëren, is het advies om een hordeur te plaatsen.

Met de hordeuren geniet je van meerdere voordelen:

  • Frisse lucht komt je woning in. Dankzij deze frisse lucht daalt de temperatuur mogelijk iets in je woning. Bovendien is het een stuk gezonder om frisse lucht in te ademen.
  • Muggen blijven buiten de deur. Door hordeuren in je huis op te hangen, voorkom je de aanwezigheid van muggen in je woning. Met name als het buiten behoorlijk warm is, is dit een wenselijke bijkomstigheid. Je voorkomt hiermee in ieder geval dat je tijdens het eten of televisie kijken gestoken wordt door een mug.

Zet ’s avonds de ramen en deuren tegen elkaar open

Op het moment dat de zon ondergegaan is, daalt vaak de temperatuur aanzienlijk. Vanaf dat moment is het aan te raden om de ramen en deuren volledig tegen elkaar open te zetten. Daarmee creëer je frisse lucht in je woning én kan de binnenhuistemperatuur dalen.

Uiteraard zit je niet op de aanwezigheid van muggen te wachten. Om dát te voorkomen, doe je er verstandig aan om hordeuren en horren te plaatsen. Met dank aan het uitgebreide aanbod kun je voor elk raam en elke deur een geschikte hor vinden.